Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlijezdom

Štitasta, leptirasta žlijezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, a njen neuravnotežen rad može da prouzrokuje brojne zdravstvene tegobe.

Foto:Pixabay

Postoji nekoliko simptoma koji mogu da ukažu na to da ova žlijezda proizvodi previše ili premalo hormona:.

Promjene u spavanju

Nesanica može da bude znak da štitasta žlijezda proizvodi previše hormona (hipertireoza).Sa druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osjećate se umorno i nakon cjelonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje kod kog ova žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Neobjašnjiva tjeskoba i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osjećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitastu žlezdu koja čak može da prouzrokuje napade panike. Zbog nedovoljnog rada ove žlijezde mogu se pojaviti osjećaj mentalne „zamagljenost“, potištenost, zaboravljivost i poteškoće sa koncentracijom.

Promjene u probavi

Konstipacija ili zatvor može da bude znak da štitasta žlijezda nije dovoljno aktivna. Prekomjerna aktivnost štitaste žlijezde ima suprotan efekat, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osjetljivost crijeva i učestale stolice.

Opadanje kose

Proređivanje kose i naročito obrva može da bude znak bolesti štitaste žlijezde. I premalo i previše aktivna štitasta žlezda ometa ciklus rasta kose, koja može da oslabi i pojačano opada.

Prekomjerno znojenje

Osjećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu da budu znakovi hiperaktivne štitaste žlijezde. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se tijelo „pregrijava“.

Neobjašnjive promjene u tjelesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorijevanje hrane, što može da prouzrokuje debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete da imate pojačan apetit, a da gubite na težini.

Osjećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomjernog rada štitaste žlezde, često se javlja osjećaj prevelike energetske „napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često se javlja i takozvano „lupanje srca“.

Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomjernog rada štitaste žlezde. Ako ova žlijezda proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati duže.

Problemi sa štitastom žlezdom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.