Šta se desi ako pijete preko sedam časa alkohola sedmično?

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo izbjegavati pretjerano konzumiranje alkohola, a jedan od njih je naročito štetan jer ubrzava starenje mozga.

Foto: Pixabay

U istraživanju je učestvovalo 20.965 učesnika, čija je prosječna starost bila 55 godina. Alkohol nije konzumiralo 2,7 odsto njih, dok su ostali u prosjeku pili više od sedam čaša alkohola nedeljno. Dokazano je da ovo može biti opasno po zdravlje.

„Ukoliko konzumirate više od sedam čaša alkohola nedjeljno, u vašem mozgu će doći do nakupljanja gvožđa, što loše utiče na kognitivine sposobnosti“, rekla je ljekarka Anja Topivala.

Doktorka Ema Laing je zatim dodala da je mozak vrlo osjetljiv na povećanje nivoa gvožđa.

„Nenormalno visok nivo gvožđa u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, koji dovodi do bržeg oštećenja nervnih ćelija i njihovog odumiranja, a to je u suštini ubrzanje starenja mozga“, objasnila je.

Stručnjaci savjetuju ljudima da piju jednu ili dvije čaše vode uz svaku čašu alkohola kako bi očuvali zdravlje mozga. Naravno, najsigurnija opcija je prelazak na konzumiranje bezalkoholnog piva i sličnih proizvoda, na šta mnogi teško mogu da se naviknu.