„Stelantis“ će 2024. praviti električne leteće taksije

Međunarodni konzorcijum proizvođača automobila „Stelantis“ najavio je danas na velikom sajmu elektronike CES u Las Vegasu da će proizvoditi električne letjelice koje je razvila američka kompanija „Arčer“, namijenjene za leteći taksi.

Foto: Beta/AP

„Stelantis“ čiji su vodeći članovi „Pežo“, „Sitroen“ i „Džip“, daće do 150 miliona dolara „Arčeru“ za njegovu letjelicu za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL), za prevoz četiri putnika i pilota.

Nazvan „Midnajt“, izgleda kao mali avion sa nekoliko rotora na krilima i namijenjen je za putovanja od oko 30 kilometara sa vremenom punjenja baterija od svega oko 10 minuta između putovanja.

Te dvije grupe su već ušle u partnerstvo 2021. godine, kada je „Stelantis“ dao „Arčeru“ tehničku pomoć i pristup svom lancu snabdijevanja.

Ovog puta se očekuje da će „Stelantis“ masovno proizvoditi taj mali avion-taksi, kao ekskluzivni ugovorni proizvođač, u „Arčerovoj“ fabrici u Kovingtonu, u Džordžiji, na istoku SAD.

Povlačenje iz proizvodnje automobila je „pitanje slobode mobilnosti“, rekao je novinarima šef „Stelantisa“ Karlos Tavares.

„Stelantis“ je posvećen proizvodnji prevoznih sredstava koja su „bezbijedna, čista i pristupačna“ i partnerstvo sa „Arčerom“ je dio te perspektive, objasnio je on.

Pored svoje stručnosti za masovnu proizvodnju i 150 miliona dolara koji će biti isplaćeni 2023. i 2024. pod uslovom da se postignu određeni ciljevi, „Stelantis“ planira da poveće svoj udeo u kapitalu „Arčera“ otkupom akcija na tržištu.

To partnerstvo omogućava „Arčeru“ da ubrza proizvodnju taksi-letjelice, za koju se očekuje da počne krajem 2024.

Ta kompanija bi u početku trebalo da bude u mogućnosti da pravi do 650 letjelica godišnje prije mogućeg povećanja proizvodnje na do 2.300 godišnje, rekao je novinarima Adam Goldštajn, suosnivač i direktor kompanije „Arčer“.

„Već smo mnogo napredovali u dizajnu ljetelice i u procesu sertifikacije“, podvukao je Goldštajn i „sada je privilegija raditi sa ‘Stelantisom’ na samoj proizvodnji“.

Očekuje se da će ti mali avioni-taksiji prvo letjeti između Njujorka i aerodroma Njuark, a zatim u gradovima Los Anđeles, Majami i San Francisko, gdje „Junajted“ ima značajno prisustvo.

U Francuskoj bi „Arčerova“ letjelica bila idealna za putovanja između aerodroma Roasi, Orli i Bove, rekao je Tavares.