Virtuelni muzeji svijeta koje možete obići besplatno

Korona virus nas je zatvorio u domove, a o putovanjima možemo samo maštati. Šta kada bismo vam rekli da iz topline svog doma možete “otputovati” u popularne muzeje širom svijeta? Da, istina je. Možete uživati u remek-djelima najvećih svjetskih umjetnika, bez straha od virusa i bez čekanja u redu! Ovo su virtuelni muzeji koje možete obići potpuno besplatno i bez pasoša!

Ovo je jedan od najboljih muzeja u Ujedinjenom Kraljevstvu i nešto što definitivno morate doživjeti. Ako do sada niste imali priliku, ovo je savršen trenutak da pregledate vijekove koja su skriveni u ovoj riznici umjetničkih radova.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

Musée d’Orsay, Paris

U ovom virtuelnom muzeju, možete prošetati po galeriji koja skladišti na desetke poznatih radova umjetnika koji su živjeli između 1848. i 1914. Pogledajte radove Moneta, Cezannea i Gaguina, između ostalih, naravno.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

Narodni muzej, Beograd

Narodni muzej u Beogradu je takođe dozvolio virtuelno razgledanje, i to ni manje ni više nego 3D prikaz izložbe Ivan Meštrović (1883-1962)

Izložbu pogledajte OVDJE.

Guggenheim Museum, New York

U ovom muzeju možete vidjeti famozne Guggenheimove spiralne stepenice bez da odete iz kuće. Od tamo, možete otkriti nevjerovatne radove iz impresionističkog, postimpresionističkog, modernog i savremenog doba.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

British Museum, London

Ovaj ikonski muzej se nalazi u srcu Londona i sada dopušta virtuelnim posjetiteljima da obiđu “Great Court”, vide drevni Rosetta Stone i egipatske mumije. Možete naći na stotine artefakata na njihovim stranicama.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

Pergamon Museum, Berlin

Kao jedan od njemačkih najvećih muzeja, Pergamon ima puno za ponuditi, čak i ako ne možete fizički biti tamo. Ovaj istorijski muzej je dom stotinama drevnih artefakata, uključujući Ištarska vrata Babilona i Pergamonski altar.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

Ova, malo manje poznata italijanska galerija, iz Firenze skladišti djela jedne od najpoznatijih italijanskih porodica – de’ Medici. Ovu zgradu je dizajnirao Giorgio Vasari 1560. samo za Cosima de’Medicija. Sada, možete pregledati te kutke virtuelnom turom.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

National Museum of Anthropology, Mexico City

Sagrađen je 1964. i od tada skladišti arheološke iskopine sa područja Meksika prije dolaska Španaca. Postoje 23 sobe s drevnim artefaktima, uključujući one iz Mayanske civilizacije, koje možete pregledati.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

Van Gogh Museum, Amsterdam

Zar nije lijepo da nam ovi virtuelni muzeji mogu dopustiti da upoznamo tragičnu biografiju jednog od najvećih svjetskih umjetnika, bez da uopšte napustimo dom? Ovdje možete naći najveću kolekciju radova Vincenta Van Gogha, koja uključuje 200 slika, 500 crteža i preko 750 pisama.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul

Ovo je jedan od najpopularnijih muzeja u Koreji, a sada se može pogledati i virtuelno. Pređite kroz šest spratova savremene korejske i međunarodne umjetnosti iz udobnosti svog doma.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

Rijksmuseum, Amsterdam

Virtuelni muzeji na ovom popisu su odlični, ali jedan od najboljih je ovaj. Zašto? Zato jer ovdje možete vidjeti radove divnih umjetnika poput Vermeera i Rembrandta.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

The J. Paul Getty Museum, Los Angeles

Evropski radovi od VIII vijeka pa sve do danas se mogu naći u ovom kalifornijskom muzeju. Prođite kroz turu i pregledajte taj ogromni popis slika, crteža, skulptura i fotografija.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

MASP, São Paulo

Muzej umjetnosti u Sao Paolou je neprofitni i najmoderniji muzej u Brazilu. Tome svjedoči i činjenica da je na popisu na kojem se nalaze virtualni muzeji. Radovi se postavljaju na način tako da izgledaju kao da vise iz vazduha. To je nešto što morate vidjeti.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

Ovaj poznati američki muzej dopušta virtuelnim posjetiteljima pregled dviju izložbi. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895, a druga je kolekcija radova holandskog umjetnika Johannesa Vermeera.

Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.