Vrijeme varenja hrane bitno za gubitak kilograma i dobro zdravlje

Vrijeme potrebno za varenje različitih namirnica koje konzumirate značajno varira. Stručnjaci otkrivaju koliko vremena je potrebno za svaku od namirnica i kako bi trebalo da ih uzimamo.

Svi smo svjesni da je uticaj varenja vrlo važan kada je riječ o gubitku kilograma. Kao što izreka kaže, “mi smo ono što jedemo”. Nekoliko faktora određuje tačno vrijeme potrebno za varenje hrane, kao što su: starost, metabolizam, pol i fizičko zdravlje.

Međutim, neke se namirnice brže vare, dok drugima treba malo više vremena. Vrijeme varenja se odnosi na postupak kroz koji se hrana, koju konzumirate, razgrađuje i duž crijevnog sistema apsorbuje u krvotok. Razumijevanje vremena varenja je vrlo važno, pogotovo ako se borite sa viškom kilograma ili održavanjem trenutne kilaže.

Hrana koja se brzo vari

Hrana koja se veoma brzo vari može vas navesti da pojedete više nego što bi trebalo. Do varenja će doći ubrzo nakon jela, a vi ćete ponovo postati gladni. Na kraju ćete pribjeći još jednoj porciji. Hrana koja se brzo vari daje vam brz porast energije i na različite načine dolazi do povećanja nivoa glukoze u krvi.

Trenutni priliv energije zvuči dobro, ali dodatna glukoza koju vaše tijelo ne iskoristi pretvara se u masti.

Hrana koja se sporo vari

Za razliku od hrane koja se brzo vari, hrana kojoj je potrebno više vremena za varenje postepeno podiže nivo glukoze u krvi, kako bi vam pružila uravnoteženiju i stabilniju energiju. Međutim, konzumiranje samo namirnica koje se sporo vare, može dodatno opteretiti probavni sistem, što može ugroziti druge funkcije u tijelu.

Šta kažu stručnjaci

Stručnjaci preporučuju da ne miješate hranu koja se brzo vari sa onom kojoj je potrebno više vremena za ovaj proces, u istom obroku.

Takođe bi trebalo da izbjegavate da jedete hranu koja se brzo vari ubrzo nakon uzimanja one koja se sporije vari, jer probava još nije završena i nema potrebe za preopterećenjem stomaka. Najbolje vrijeme kada biste mogli da miješate hranu sa različitim vremenom varenja je ručak, jer je tada probavni sistem veoma aktivan.

Dok bi doručak i večera trebalo da se sastoje od jednostavnijih i brzo svarljivih namirnica. One će vam dati dovoljno energije odmah nakon doručka i omogućiti da se želudac opusti nakon večere.

Različite vrste hrane i pića i koliko vremena im je potrebno za varenje

Voda se apsorbuje u crevima ubrzo nakon unosa. Ona takođe može uticati na vrijeme koje je potrebno da bi konzumirana hrana mogla da se razgradi. Za povrće ili voćne sokove vrijeme varenja je 15-20 minuta. Sirovom povrću treba 30-40 minuta, a kuvanom oko 40 minuta.

Riba i salate se vare između 45 minuta i jednog sata. Žitarice imaju nešto duže vreme razlaganja, potrebno im je oko dva sata, kao i mliječnim proizvodima. Orašasti plodovi se sporo vare, potrebno im je oko tri sata. Kada su mesa u pitanju, najduže se vari svinjetina, njoj je potrebno pet sati, zatim jagnjetina – četiri sata, govedina – tri sata i piletina oko dva sata.

Razumijevanje trajanja varenja hrane može biti od pomoći kada odlučujete šta ćete konzumirati i u koje vrijeme, kako biste izgubili višak kilograma ili jednostavno se zdravo hranili.