Za loš zadah krivi dehidratacija, žvakaće gume, kafa…

Neki ljudi se svakodnevno bore s lošim zadahom, i koriste dosta preparata kako bi riješili svoj problem, a razloga za ovaj neugodan problem može biti nekoliko, od dehidratacije do konzumiranja kafe, duvana, žvakaćih guma.

Dehidratacija je jedan od razloga za loš zadah. Konzumiranje vode je jedna od najvažnijih stvari koje ljekari stalno naglašavaju, a dehidracija može dovesti do brojnih problema, pa i lošeg zadaha. Ona izaziva stvaranje bakterija u ustima koje smanjuju količinu pljuvačke i pogoršavaju zadah.

Ako preskačete obroke pogoršat ćete dosta stvari u organizmu, ali ćete najviše osjetiti pogoršanje zadaha. Ukoliko ne jedete, vaše žlijezde smanjuju proizvodnju pljuvačke, te se tako stvara više bakterija koje uzrokuju ružan zadah.

Ovaj problem možete imati i ukoliko pijete kontracepcijske tablete koje mijenjaju način na koji tijelo funkcioniše, te način na koji se ono bori protiv bakterija. S ovim problemom se možete boriti ukoliko obratite posebnu pažnju na oralnu higijenu.

Istraživanje sprovedeno prije nekoliko godina, pokazuje da što ste deblji veće su šanse da će vaš zadah biti neugodan.

Iako mnogi misle da sa žvakom u ustima nikada neće imati problem sa zadahom, to ne mora nužno biti istina. Naime, previše konzumiranja žvakaćih guma uzrokuje loš zadah, jer neke od njih sadrže šećere koji izazivaju proizvodnju posebnih bakterija koje proizvode loš miris.

Ako imate problem sa suvim ustima, vjerovatno ćete imati i loš zadah. Uzrok suhim ustima mogu biti kafa, cigarete, previše razgovora, alkohol, sredstva za ispiranje usta ili tablete koje pijete.

Veoma često loš zadah otkriva šta nije uredu s organizmom, te upozorava da treba posjetiti ljekara. Loš zadah može biti indikator da imate dijabetes tipa jedan ili dva, jer su usta dijabetičara vrlo često suva.