Zagrijavanje i zašto ga je neophodno raditi prije treninga

Zagrijavanje prije treninga se smatra veoma bitnim jer njime pripremamo organizam na ono što slijedi, odnosno na fizički napor.

Dokazano je da zagrijavanje znatno smanjuje mogućnost povreda jer se tijelo postepeno privikava na napor. Ukoliko bi odmah počeli sa jakim treningom mogućnost povreda bi bila ogromna, odnosno, postojala bi jako mala šansa da neće doći do povreda.

Zagrijavanje je vrlo širok pojam i svako ima neki svoj način zagrijavanja. Neki džogiraju, neki se razgibavaju, neki rade vježbe veoma slabog intenziteta, ali u svakom slučaju bitno je da zagrijemo mišiće, postepeno podignemo puls i spremimo organizam za fizički napor. Bez obzira koliko jak trening namjeravate da odradite ne smijete izostaviti zagrijavanje, ono je bitno i kod treninga sa najmanjim intenzitetom. Prije nego što objasnimo zašto je zagrijavanje bitno treba napomenuti da je potrebno zagrijati cijelo tijelo ali posebno grupu mišića koju namjeravate da radite tog dana. Ako ne trenirate neku posebnu grupu mišića svejedno radite zagrijavanje za cijelo tijelo.

ŠTA DOBIJAMO ZAGRIJAVANJEM?

  • Zagrijavanje podiže temperaturu mišića što značajno povećava njihovu elastičnost i omogućava znatno povećanje samog intenziteta treninga.
  • Ubrzava se protok kiseonika ali i krvi. Na ovaj način možete podnijeti mnogo veće napore jer krv i kiseonik mnogo lakše ‚‚putuju‚‚ kroz vaš organizam.
  • Zglobovi postaju pokretniji.
  • Znatno smanjena mogućnost povrede tokom treninga.