Zdravstveni benefiti jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće ima višestruke načine upotrebe, ali i zdravstvene benefite. Prenosimo vam zanimljiv tekst o svim dobrim stranama jabukovog sirćeta kada je zdravlje u pitanju:  

1. Umiruje želudac i crijeva

Jedan od najstarijih načina korištenja jabukovog sirćeta za zdravlje je upravo za umirivanje iritiranog želuca. Kada imate probleme sa želucem dovoljno je da popijete malo sirćeta pomiješanog s vodom. Takođe, stručnjaci za narodnu medicinu kažu da je odličan i kod ublažavanja proliva, posebno ako je izazvan nekom bakterijom, jer ima antibiotska svojstva. Kako sadrži pektin, pomoći će vam i kod grčeva u crijevima.

2. Zaustavlja štucanje

Kada vas uhvati napad štucanja, uzmite jednu kašičicu jabukovog sirćeta. Njegova kiselina na neki način poništava “slanje poruke štucanja” tako što pretjerano stimuliše živce u grlu odgovorne za grčeve.

3. Liječi upaljeno grlo

Čim osjetite peckanje u grlu, posegnite za jabukovim sirćetom – pomoći će da infekcija brže prođe. Pomiješajte 1/4 šalice jabukovog sirćeta s jednakom količinom tople vode i time ispirite grlo svakih sat vremena. Naime, većina bakterija ne može preživjeti u kiseloj sredini kakvu stvara sirće.

4. Sprječava probavne smetnje

Ako znate da ćete pojesti nešto što bi vam moglo uzrokovati probavne tegobe, prije jela posegnite za ovim narodnim lijekom – u čašu tople vode dodajte kašičicu jabukovog sirćeta i kašičicu meda pa popijte pola sata prije jela.

5. Pomaže kod začepljenog nosa

Jabukovo sirće sadrži kalij koji razrjeđuje sluz, a to će vam pomoći da prodišete kada ste prehlađeni i nos vam je začepljen. Kiselina iz sirćeta, takođe, sprječava razmnožavanje mikroba koji su odgovorni za začepljen nos. Pomiješajte kašičicu sirćeta u čaši vode i to pijuckajte.

6. Odličan za mršavljenje

Razlog tome je to što kiselina iz jabukovog sirćeta potiskuje apetit, ubrzava metabolizam i smanjuje zadržavanje vode u tijelu. Naučnici imaju teoriju da remeti probavu skroba u tijelu, što rezultira ulaskom manjeg broja kalorija u krvotok.

7. Uklanja perut

Dr. Mehmet Oz preporučuje korištenje ovog sirćeta kao tretman protiv peruti. Kaže da njegova kiselost mijenja pH vlasišta što otežava nastanak gljivica (uzročnik pojave peruti je gljivica Pityrosporum oval). Pomiješajte 1/4 šoljice jabukovog sirćeta s jednakom količinom vode i stavite u bočicu sa sprejem. Pošpricajte po vlasištu, omotajte glavu peškirom i ostavite tako 15 minuta do sat vremena. Potom operite kosu. Ponavljajte to dva puta sedmično.

8. Čisti lice od akni

Jabukovo sirće je prirodni tonik koji će vašu kožu očistiti od akni i pomoći joj da bude zdravija. Njegova antibakterijska svojstva pomažu držati akne daleko od lica. Osim toga, kiseline iz sirćeta omekšavaju kožu, uklanjaju mrtve ćelije (imaju učinak pilinga), smanjuju crvene mrlje i uravnotežuju pH kože.

9. Smanjuje grčeve u nogama

Za ublažavanje noćnih grčeva u nogama jabukovo sirće je idealno jer sadrži kalij, a grčevi se pojavljuju upravo zbog niskog nivoa tog minerala u tijelu. Umiješajte 2 kašičice jabukovog sirćeta i kašičicu meda u čašu tople vode i to popijte.

10. Izbjeljuje zube

Mućkanje jabukovog sirćeta u ustima pomaže ukloniti mrlje sa zuba i tako ih izbjeljuje. Nakon što ste usta isprali sirćetom, operite zube četkicom kao i obično.

11. Kontroliše šećer u krvi

Nekoliko studija pokazalo je kako postoji povezanost između konzumiranja jabukovog sirćeta i kontrole nivoa šećera u krvi. U jednoj studiji su ljudima s dijabetesom tipa 2, koji nisu uzimali inzulin, davali dvije kašičice jabukovog sirćeta prije spavanja. Do jutra se nivo glukoze smanjio.