Žvakaće gume i njihov uticaj na zdravlje zuba

Ustaljeno je mišljenje da žvakanje žvakaće gume utiče na smanjenje kvarenja zuba i da sprječava pojavu karijesa.

Da li je to baš tako i na šta sve žvakanje žvakaće gume moze da utiče? U žvakaćim gumama sa oznakom „bez šecera“ nalaze se vještački zaslađivači kao što su aspartam, sorbitol, ksilitol i drugi koji su zamjena za pravi šećer.

Dokazano je da je većina zaslađivača kancerogena, te se iz tog razloga ne bi preporučilo generalno ni žvakanje takvih žvakaćih guma. Ali ksilitol, kao najčešći sastojak žvaka bez šećera, štiti zube od karijesa.

To je razlog koji ide u prilog žvakanju žvakaće gume sa ksilitolom, jer se znatno smanjuje rizik od pojave karijesa, što znači da u ovom slučaju žvake imaju pozitivan efekat na zube i sprječavaju kvarenje zuba.

Procesom žvakanja se luči pljuvačka koja utiče stimulativno na čišćenje cijele usne duplje, pa i zuba. Povećana količina pljuvačke koja se oslobađa procesom žvakanja (salivacija) praktično spira bakterije i ostatke hrane sa zuba i iz međuzubnih (interdentalnih) prostora.

Kada nema ostataka hrane, ni bakterije koje se hrane tim ostacima i produkuju toksine koji razaraju gleđ zuba, ne mogu da djeluju, pa se na taj način sprječava kvarenje zuba.

Dakle pljuvačka ima dvostruki pozitivan efekat – spira bakterije i spira ostatke hrane kojima se bakterije ishranjuju i djeluju razarujuće na zube

Žvakaće gume sa šećerom i njihov uticaj na zdravlje zuba
U slučaju žvakanja žvaka bez vještačkih zaslađivača, dakle sa šećerima koji po svojoj hemijskoj strukturi predstavljaju idealnu sredinu za stvaranje karijesne lezije (karijesne šupljine), situacija je drugačija.

U prvih 15 – 20 minuta se oslobađa šećer i žvaka tada ima primamljiv sladak ukus, a nakon toga se sav šećer oslobodi iz žvakaće gume i ona postaje bezukusna.

Tada je jako bitno ne napraviti uobičajenu grešku i izbaciti žvakaću gumu iz usta, jer se daljim žvakanjem nastavlja lučenje pljuvačke, koja sada ne sadrzi šećere i pojačanim lučenjem usljed zvakanja spira kako ostatke hrane i bakterije, tako i ostatke šećera iz žvakće gume.

Na taj način, takozvanim produženim žvakanjem, nakon gubitka slatkog ukusa se sprječava stvaranje mikrosredine odgovorne za nastanak karijesa. Posebno djeci treba skrenuti pažnju i uputiti ih da obavezno produže žvakanje žvake bar 15-20 minuta nakon gubitka slatkog ukusa.

Fizički uticaj žvakaće gume na zube
Osim hemijskog uticaja, žvakaća guma ima i fizički uticaj na zube. Žvakanje žvakaće gume utiče negativno na kompozitne (bijele) plombe, jer se žvaka lijepi kako preko površine zuba, tako i preko kompozitne plombe i izbacuje plombu iz kaviteta silom potiska.

To je naročito izraženo kod plombi koje su plitke i nemaju dobru retenciju. Za ovaj efekat žvakaće gume na zube nije bitno da li žvaka sadrži šećer ili ne, već sama funkcija žvakanja, kao i činjenica da žvaka ima ljepljivu strukturu i idealna je za izvlačenje plitkih kao i napuklih kompozitnih plombi.

Žvaka nikada ne može biti zamjena za pranje zuba i korišćenje četkice i paste za zube! Kod ljudi koji imaju problema sa noćnim stiskanjem vilica i nesvjesnim škripanjem zuba, žvaka nikako nije dobar izbor jer podstiče aktivnost mišića i pojačava taj negativan efekat.

Osobe koje imaju problema sa želudačnom kiselinom treba da izbjegavaju žvake,jer žvakanje gume podstiče dodatno lučenje kiseline.

Iz svega navedenog,može se zaključiti da žvakaće gume imaju i pozitivne i negativne efekte na ljudski organizam, te ih treba koristiti umjereno i u skladu sa prethodno navedenim činjenicama.