Od sjutra obilne padavine i nevrijeme

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova MUP saopštio je da će u periodu od 2. do 10. novembra područje Crne Gore biti pod uticajem serije ciklonskih aktivnosti sa nekoliko kišnih talasa, te da se u našoj zemlji očekuju nestabilne vremenske prilike sa jakim padavinama i jakim, na udare olujnim južnim vjetrom.

U ovom periodu u centralnim, južnim i primorskim oblastima očekuje se obilna količina kiše.  Kako je saopšteno iz Direktorata, obilne padavine prvenstveno se očekuju sjutra, tokom noći u nedjelju na ponedjeljak i u ponedjeljak tokom prijepodneva, zatim ponovo u srijedu.

– Ova meteorološka situacija zbog obilne količine kiše-vode i jakog južnog vjetra, potencijalno može da generiše i određene posljedice. Zbog obilne kiše u ovim regijama i zbog nagle obilne količine vode, potencijalno su mogući fragmentirani problemi (Flash Flood meteorološki efekat), prvenstveno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima, duž putnih pravaca koji presijecaju planinske kosine, na mjestima gdje su vršeni ili se vrše ozbiljni građevinski zahvati, gdje je narušena prirodna povezanost tla i na određenim fragmentima prostora gdje se ometa prirodno slobodno oticanje vode – upozorili su u Direktoratu.

Oni su pozvali građane da svoje aktivnosti prilagode novonastaloj meteorološkoj situaciji, kako na kopnu tako i na moru, a obavještenje je poslato svim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja, kako bi podigli nivo operativne spremnosti u cilju eventualnog reagovanja.