Budućnost nakon dva produžetka pobijedila u crnogorskom derbiju

Košarkaši Budućnosti Voli savladali su u Baru  nakon dva produžetka ekipu Mornara 95:92 u prvom ovosezonskom crnogorskom okrašaju u okviru 9. kola ABA lige.

Mornar je fenomenalno otvorio susret i već nakon tri minuta igre Barani su poveli 11:0 nakon čega je Mijović zatražio minut odmora.

Mini predah prijao je Podgoričanima koji su preko Danila Nikolića i Kobsa odmah uspostavili ravnotežu (11:10). Do kraja dionice „plavi“ su uspjeli i da povedu sa 20:21.

U drugom periodu gledali smo izjednačenu utakmicu, a ekipe su se maltene do kraja poluvremena smjenjivale u vođstvu. Budućnost je na veliki odmor ipak bila za nijansu bolja (41:44).

Ekipa Mihaila Pavićevića odlično je otvorila drugo poluvrijeme i serijom 8:0 povela je sa 49:44. Međutim, Budućnost je ponovo nakon tajm-auta odreagovala i preokrenula rezultat na 52:56, a pred posljednjih deset minuta izabranici Petra Mijovića imali su plus šest (56:62).

Mornar na startu četvrtog perioda nije mogao ništa pogoditi što su gosti iskoristili da trojkom Petra Popovića i bacanjima Zorana Nikolića (pogodio četiri bacanja) stignu do najveće prednosti na meču (56:69).

Budućnost je održavala dvocifrenu razliku sve do samog kraja meča, međutim, Mornar se probudio i preko Nidama i Pulena domaćin je prišao „plavima“ na samo 76:78 na nešto više od minuta do kraja. Uslijedio je napad Budućnosti ali je Nikolić bio neprecizan van linije 6,75, a na drugoj strani dalekometni hitac promašio je i Nidam.

Plavi su imali napad da riješe pitanje pobjednika ali se Kobs nije snašao prilikom izvođenja auta što je Vranješ iskoristio i izborio napad za svoju ekipu. Odgovornost je preuzeo Pulen koji nije pogodio trojku za pobjedu, ali je Markota pokupio promašaj izborivši dodatnih pet minuta za erupciju oduševljenja u Baru  (78:78).

Ivanović je trojkom otvorio produžetak, ali mu je uzvratio Luković sa četiri vezana poena. Uslijedila je potom luda trojka Bemforta uz zvuk sirene za plus dva koju su Luković i Nidam anulirali za vođstvo Mornara na 1:40 (85:84). Budućnost je potom poentirala preko Kobsa, a u sljedećem napadu Ivanović je bio polovičan sa linije penala (85:87).

Danilo Nikolić je potom napravio faul nad Nidamom, a plejmejker domaćih pogodio je oba penala. Podgoričani su za posljednji napad imali 20 sekundi ali je Ivanović promašio šut za pobjedu pa se ušlo u drugih pet minuta (87:87).

Drama nije izostala ni u drugom produžetku, a Mornar je u posljednji minut ušao sa minimalnih 92:91. Imali su Barani napad možda i za pobjedu ali Pulen nije bio uspješan, a na drugoj strani Luković je faulirao Kobsa koji je bio mirne ruke sa linije penala (92:93).

Izabranici Mihaila Pavićevića imali su još jednu šansu za pobjedu, ali Voler je promašio čitav obruč, a nakon toga fauliran je Bemfort koji je pogodio oba slobodna bacanja za plus tri. Budućnost je odlučila da brani posljednji napad i to im se isplatilo pošto je Pulen iz teške pozicije promašio za tri.

Podgoričani su tako pregrmjeli još jedno teško gostovanje učvrstivši prvo mjesto sa osam pobjeda, dok je sa druge strane Mornar ostao na četiri pobjede.

Najefikasniji kod Budućnosti bio je Džastin Kobs sa 19 poena, 15 uz 10 skokova imao je Martin, 13 je dodao Ivanović, dok je odličnu partiju pružio Zoran Nikolić sa 10 poena i isto toliko uhvaćenih lopti.

Kod Mornara 21 poen Pulena, 19 Nidama, 13 Lukovića, 12 Markote i 10 Vranješa.

 

Mornar – Budućnost 92:95 (20:21, 21:23, 15:18, 22:16, 9:9, )

Dvorana: Topolica Gledalaca: 2,000 Sudije: Sreten Radović, Mario Majkić, Jakub Zamojski

Mornar: Pulen 21, Nidam 15, Šehović, Mugoša, Ros 1, Begić 6, Vujošević, Voler 5, Markota 9, Vranješ 10, Bjelica 5, Luković 13.
Budućnost: Kobs 17, Ivanović 13, Bamfort 9, Šehović 3, Martin 13, Ilić 6, Z. Nikolić 10, Kilpatrik, Božić 2, Popović 7, Mejers 2, D. Nikolić 9.