Istorijska pobjeda Mornara nad Unikahom

Košarkaši Mornara ostvarili su najveću evropsku pobjedu u istoriji kluba – u Baru su savladali Unikahu 90:80 u meču 2. kola grupe B Evrokupa.

U Baru je pao nekadašnji šampion Španije (2006), ekipa koja je prije tri godine osvojila ovo takmičenje.

Kako je Mornar pobijedio – svojim najjačim oružjem. Izuzetnim napadačkom arsenalom i šuterskom inspiracijom, posebno u prvom poluvremenu.

U prvih 20 minuta, igrači Mihaila Pavićevića postigli su devet trojki iz 15 pokušaja, imali sjajan skor sa linije bacanja (15/16) i postigli su nestvarnih 58 poena, a primili 39.

U tom periodu blistao je Nemanja Vranješ sa 16, Džejkob Pulen je ubacio 11 poena, a njih dvojica pogodili pet šuteva za tri poena.

Očekivalo se da Mornar u nastavku neće moći da zadrži “ludački” ritam, a i prije sedam dana je prokockao 14 poena prednosti na poluvremenu protiv Ulma u gostima.

To se i dogodilo, odbrana i presing Unikahe dali su rezultat, ali su gosti bili nestrpljivi u napadu, pokušavali su da brzo završavaju napade i propisno se ispromašivali, mada je i Mornar, u odnosu na prošlu sedmicu, djelovao i fizički spremnije.

Takođe, kada su imali probleme, barski košarkaši nisu gubili sve konce, kao što je bio slučaj u duelu sa Ulmom.

Domaći igrači su održavali dvocifrenu prednost, a kada je Derek Nidam ubacio trojku za 78:62 pet minuta prije kraja, bilo je jasno da je Mornar blizu pobjede.

U posljednjem minutu gosti su smanjili zaostatak na devet razlike, opasnost od preokreta, ipak, nije postojala.

U 3. kolu Mornar naredne srijede dočekuje Brešu. Prethodno u petak gostuje Zadru, a u ponedjeljak u Baru igra sa Cibonom mečeve ABA lige.