Mornar blizu opstanka u ABA ligi

Odličnom igrom u proteklih šest kola košarkaši Mornara stigli su nadomak opstanka u ABA ligi.

Ekipa aktuelnog šampiona Crne Gore savladala je FMP u gostima 84:82 i kod kuće Petrol Olimpiju 80:75, Krku 86:77 i Zadar 89:81, a igubila je u svojoj Topolici od Cedevite 103:102 i od Partizan NIS-a u Beogradu 75:73. U preostalih sedam kola, prema nekim računicama, Mornaru su potrebne dvije pobjede da definitivno obezbijedi i četvrti put uzastopno učešće u regionalnom takmičenju.

Možda Vranješ i saigrači taj najvažniji cilj ove sezone ostvare već u januaru, u naredna dva kola: Mornar prvo 19. januara gostuje u Sremskoj Mitrovici, a potom, 28. januara igra sa Cibonom u Baru. I dobro bi bilo da svim silama pokušaju da što prije ostvare cilj, jer do prvenstvene pauze, u februaru, Barani se sastaju sa najjačim klubovima u Regionu: sa Budućnošću Voli (4. 2.) u Podgorici i sa Crvenom zvezdom MTS (9. 2.) pred svojim navijačima.

U posljednja tri kola, u prvoj polovini marta, dva puta gostuju: Igokei i Cedeviti, a jedino dočekuju FMP. Ne bi trebalo čekati duel sa ekipom iz beogradskog Železnika da se obezbijedi opstanak. Naravno, tako razmišljaju i u Mornaru, ali i ističu da je liga nevjerovatno izjednačena, da svako svakog može da dobije i da domaći teren ne znači previše. Mornar može brzo da se vine u gornji dio tabele, ali i da do kraja strijepi za opstanak.

Na pres konferenciji poslije prve relativno lake pobjede pred svojim navijačima, protiv Zadra, trener Mornara Mihailo Pavićević djelovao je kao čovjek kojem je veliko breme skinuto s leđa. Zadovoljan zbog veoma važne pobjede, u jednom momentu se osvrnuo na prethodno kolo i rekao: “Da smo dobili Partizan, opet bismo bili četvrti!” To je zazvučalo pretjerano, ali da li je baš tako? Jer, nekako je sve mirisalo na scenario iz prošle sezone kada je Mornar, pun samopouzdanja, u posljednjih dvanaest kola, u furioznom naletu, nanizao deset pobjeda. Da li bi se prošlogodišnji scenario ponovio da je bilo šta je trebalo da bude, navijači Mornara nikad neće saznati, “crno-beli” su previše odmakli…

A nije lako braći Pavićević ove sezone, nakon prošle, najbolje godine u istoriji kluba, kada se Mornar okitio titulom prvaka Crne Gore i plasirao se u plej-of ABA lige. Barski “plavi” više nisu bili simpatični momci s mora, već ekipa s rejtingom  koju svi žele da nadigraju i dobiju. Povijao se Mornar tokom sezone kao brod na buri, ali se, uz manje turbulencije, ipak, uputio ka sigurnoj luci. Ostaje da brojni i vjerni barski navijači sačekaju da se u njoj i usidri.

Podsjetimo, poslednjeplasirana, dvanaesta ekipa iz ABA 1, seli se ABA 2 ligu, a pretposljednja ekipa ABA 1 igraće baraž sa finalistom plej-ofa ABA 2, za opstanak, odnosno ulazak u elitno regionalno takmičenje.