Mornar pao u Letoniji

Košarkaši Mornara u Rigi nisu namjestili “nišan” i nisu se najbolje snašli na “čudan kriterijum” suđenja pa se iz prijestonice Letonije vraćaju poraženi od istoimenog tima – 80:74.

Izabranici Mihaila Pavićevića imaju razloga da žale zbog ovakvog epiloga meča, jer su na 47 sekundi prije kraja uhvatili izjednačenje (74:74), ali nakon toga nisu adekvatno odgovorili domaćinu zbog čega su morali da se pomire sa porazom.

Još više razloga za žal ostaje zbog utiska da je u Rigi poražena bolja ali i ekipa koja se slabije nosila sa kriterijum suđenja. U ovom detalju treba tražiti odgovor zašto Barani nisu na poluvrijeme otišli sa dvocifrenom prednošću i zbog čega su u pojedinim periodima meča bili slabo fokusirani.

Razlog slabijeg šuta, naročito sa penala, kao i čak 18 ofanzivnih skokova domaćina koji su održali Rigu u fazama meča kada je Mornar bio znatno bolji, naravno, ne treba tražiti u “kriterijumu suđenja”.

Na tok i epilog meča uticale su “rafalno” dosuđene tri lične greške Nidamu u prvom poluvremenu (četvrtu dobio sredinom treće četvrtine).

U sastavu Mornara u Rigi nije bilo tek oporavljenog Nemanje Vranješa i Uroša Lukovića koji zbog bolesti nije otputovao u Letoniju.

Riga – Mornar 80:74 (20:23, 20:19, 21:18, 19:16)

RIGA: Stumbris 2, Freimanis 5, Medford 21, Krajina 13, Kari 13, Iljins, Madsen 9, Medis, Blums 7, Kuruks 10.

MORNAR: Pulen 18, Nidam 8, Jelenić, Šehović, Ros 2, Pavić, Begić 4, Vujošević 6, Pavićević, Voler 14, Markota 4, Bjelica 18,