Mornar pobjedio MZT, veliki korak ka opstanku u ABA ligi

Košarkaši Mornara Barskog zlata, večeras su u Sportskoj dvorani „Topolica“ pobijedili ekipu MZT Skoplja u premijernoj utakmici 19. kola AdmiralBet ABA lige – 93:84.

Foto: MediaPro

U šestoj pobjedi Barana, koja će im najvjerovatnije obezbijediti opstanak u elitnom društvu abaligaša, izvanredni su bili Marko Pecarski i Gregor Glas.

Na vrućem parketu u dvorani „Topolica“ pred oko hiljadu navijača, košarkaši Mornara su pružili maksimum i zasluženo slavili. Ulog je bio veliki. Derbi kola začelja u kome su obje ekipe bile pod imperativom pobjede, ne bi li zadržale abaligaški status, donio je, očekivano, puno neizvjesnosti. Bolje su se, ipak, snašli domaćini.

Vrlo efikasna prva četvrtina u kojoj su se rivali smjenjivali u vođstvu završena je minimalnom prednošću Mornara 27:26. Košarkaši Mornara su u toj dionici pogodili pet puta za tri poena, a najviše koševa je dao Gregor Glas – 13.

Veoma dobro su košarkaši Mornara počeli drugu dionicu, ali su je loše završili. Nakon dva i po minuta igre napravili su seriju od 11:0, i prvi put stigli do dvocifrene prednosti 38:28. Gosti su odgovorili sa 5 uzastopnih poena i smanjili na 38:33. Još jednom je Mornar u ovoj četvrtini imao dvocifreno vođstvo – 44:33. Uslijedila je serija gostiju u kojoj su postigli 13, a Mornar samo 2 poena. Na poluvremenu je rezultat bio izjednačen – 46:46.

Počeli su nervozno košarkaši Mornara drugo poluvrijeme sa dosta izgubljenih lopti, pa je MZT polovinom treće dionice došao do 6 poena viška – 53:59. Uslijedio je odgovor Mornara od 6:0 za 60:59 . Do kraja trećeg kvartala na parketu „Topolice“ viđena je rezultatska klackalica. Dvije važne trojke pogodio je Marko Pecarski, ali su trojkama odgovorili Cook i Stojanovski, pa je i na kraju ove dionice rezultat bio izjednačen – 68:68.

Prvu osjetniju prednost od 10 poena košarkaši Mornara su imali posle četiri minuta igre u posljednjih 10 minuta – 83:73. Lavovski su se borili košarkaši MZT-a da uhvate priključak, ali teško stečenu prednost, košarkaši Mornara nisu ispuštali.

Naejfikasniji igrač bio je Gregor Glas sa 26 poena, 7 skokova i 3 asistencije. Prevagu je, ipak, napravio fenomenalni Marko Pecarski koji je u drugom poluvremenu, posebno poslednjoj četvrtini, blistao. Postigao je 24 poena, uz 7 skokova i jednom asistencijom.

U poraženoj ekipi bolji od ostalih bili su Abdul Malik – Abu sa 20 poena, Cook je dao 17, a Michael Caffey 13.

Pred početak utakmice minutom ćutanja odata je počast nedavno preminulom bivšem sekretaru KK „Mornar“ Radetu Ćiću Bogdanoviću i stradalima u katastrofalnom zemljotresu u Turskoj i Siriji.